Last van ijzertekort? 5 x voeding die je kan helpen

Heb jij weleens last van ijzertekort? Dan krijg je misschien niet genoeg ijzer binnen via je voeding. Als dat de reden van jouw ijzertekort is, hebben we goed nieuws voor je! Je lost het makkelijk op door meer van deze vijf lekkere voedingsproducten te eten.

1. Broccoli

Spinazie mag dan wel bekend staan als de Popeye-groente bij uitstek, toch eet je beter zijn groene broertje de broccoli wanneer je een tekort aan ijzer hebt. Broccoli bevat naast ijzer ook vitamine C, wat je lichaam helpt om het ijzer beter te absorberen.

broccoli-rijstnoedels-500

2. Gedroogd fruit

Ijzer zit in vers fruit zoals watermeloen, abrikozen, perziken en pruimen, maar in gedroogd fruit vind je er nog meer. Voor wie zijn ijzerniveau wil opkrikken zijn dadels, vijgen en rozijnen dus echte aanraders!

 

3. Peulvruchten

In peulvruchten, zoals linzen, witte bonen, kikkererwten, sperziebonen en bruine bonen, zit veel ijzer. Dit slaatje met ontbijtspek, bonen en erwten geeft je een gezonde ijzerboost.

ontbijtspek-bonen-erwten-500

4. Gevogelte (en kalkoen in het bijzonder)

Wist je dat de kalkoen een echte ijzerleverancier is? En er is nog meer dan dat: kalkoen bevat ook fosfor, seleen, calcium en zink. Een lekker gerechtje met spek van kalkoen krikt je ijzerniveau op én leidt je stofwisseling in goede banen.

 

5. Noten en zaden

Sommige noten en zaden helpen je ijzerniveau flink naar boven. Bij de noten is de pistachenoot de kampioen: ze bevat bijna vier keer zoveel ijzer als andere noten. Een portie pompoenpitten als tussendoortje of bij je salade geeft je dan weer bijna 20% van je dagelijkse portie ijzer.

MEER LEKKERS ONTVANGEN?

Wil je maandelijks recepten en leuke gezondheidstips ontvangen? Schrijf je nu in.

framboos
spekje
spekje 2

Onze
recepten

inspiratie verlenging pijltje pijltje

Zin in meer lekkers?

Wil je maandelijks recepten en leuke gezondheidstips ontvangen? Schrijf je nu in.