Kalkoenspek,
da's lekker gezond

De kalkoen mag dan misschien niet direct schoonheidsprijzen winnen, gezond is-ie alleszins wel. Kalkoen is net zo mager als kip, maar heeft nog veel meer troeven onder z'n vleugels.

Rijk aan proteïnen

Meer nog dan ander vlees is kalkoen rijk aan eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor ons lichaam en in het bijzonder voor onze spieren.
Met 150 gram kalkoen heb je genoeg proteïnen binnen om de dag door te komen. Kalkoenspek van Dindesse is bovendien licht verteerbaar, en daarom ideaal om snel weer op krachten te komen na een sportinspanning.

Arm aan calorieën

Kalkoen is de absolute caloriekampioen. Zijn vlees is zo mager dat hij zelfs zijn kleine broertje de kip het nakijken geeft. 100 gram rauwe kalkoenborst klokt af op 101 kcal, terwijl een identieke portie kippenborst 103 kcal bevat. En ook op vlak van vetten scoort onze kalkoen beter: 1 gram vet (0,3 gram verzadigd vet) per 100 gram tegenover 1,3 gram vet (0,4 gram verzadigd vet) voor dezelfde hoeveelheid kip.

Cholesterolcontrol

Voor wie last heeft van een te hoge cholesterol is kalkoen de ideale oplossing. Met slechts 60 milligram per 84 gram borstvlees doet geen enkele vleessoort beter. Alleen magere witte vis doet het nog beter.

Vitamineboost

Kalkoenvlees is een cocktail van vitamines. B3 (niacine) verbetert het metabolisme, B6 maakt je huid soepel en gaaf, B12 bevordert het zenuwstelsel en vitamine D verstevigt onze botten.

Bron van mineralen

Kalkoen is een uitstekende leverancier van mineralen en sporenelementen (ook dat zijn mineralen, maar ze komen slechts in kleine mate in je lichaam voor). Beide leiden je stofwisseling in goede banen. Eén portie kalkoen bevat fosfor, seleen, calcium, kalium, zink en ijzer. Essentiële voedingsstoffen voor je lichaam.

MEER LEKKERS ONTVANGEN?

Wil je maandelijks recepten en leuke gezondheidstips ontvangen? Schrijf je nu in.

framboos
spekje
spekje 2

Onze
recepten

inspiratie verlenging pijltje pijltje

Zin in meer lekkers?

Wil je maandelijks recepten en leuke gezondheidstips ontvangen? Schrijf je nu in.