Een propere koelkast: zo doe je het

De koelkast is ons favoriete keukenapparaat, en dus ook het meest gebruikte. Dat zorgt ervoor dat er vaak heel wat dingen in liggen waarvan we het bestaan snel vergeten. Met onze tips behoud je het overzicht en blijft je koelkast fris en proper.

1. Blijf sorteren

Gebruik diepe bakjes, mandjes of containers om je etenswaren in te bewaren. Fruit, groenten en snacks hou je wel best apart om alles georganiseerd te houden. Tip: leg een vel keukenpapier op de bodem van je containers en vervang het regelmatig. Zo voorkom je dat alles vuil wordt.

propere koelkast

2. Label je producten

Het is de makkelijkste manier om te vermijden dat de koelkast vol vervallen producten ligt. Je hoeft niet alles te labelen, maar kleef op z’n minst een categoriesticker op je containers. Met een simpel etiket kom je heel ver. Vergeet ook zeker de houdbaarheidsdatum niet. Hou bij welke producten nog even goed zijn en welke je in de vuilnisbak mag droppen.

 

3. Vis en vlees beneden

Leg je vlees en vis altijd in de onderste lade van je koelkast, net boven de groentelade. Daar is het namelijk het koudst. Wanneer de verpakking lekt, vermijd je zo dat de rest van de koelkast wordt gecontamineerd.

fridge-3

4. First in first out

In de supermarkt doen ze het ook. Wees heel nauwkeuring met het controleren van de vervaldatum van alle producten die in je koelkast zitten. De producten die er al het langst inzitten, zet je vooraan, zodat je ze het eerst opgebruikt. Heb je een dubbel product? Leg dat dan achteraan.

 

5. Geen zeep

Reinig nooit je koelkast met zeep, want zeepresten kunnen je eten aantasten. Azijn is een natuurlijk en beter schoonmaakmiddeltje. Meng één kopje witte azijn met 2 kopjes heet water en het sap van een citroen. Doe in een spuitbus, verstuif in het rond, laat een paar minuten intrekken en veeg daarna droog met wat keukenrol. Je koelkast is op slag weer geurvrij en proper.

 

Deze tips zijn natuurlijk wel leuk om te horen, maar als je ze niet integreert in je huishoudroutine komt er van die goeie voornemens niets in huis. Probeer etensrestjes en producten die de houdbaarheidsdatum hebben overschreden tijdig uit je koelkast te halen. Of check even je koelkast als je de vuilzakken buiten zet. Het is een kleine moeite en zo voorkom je rot eten en onaangename geurtjes.

MEER LEKKERS ONTVANGEN?

Wil je maandelijks recepten en leuke gezondheidstips ontvangen? Schrijf je nu in.

framboos
spekje
spekje 2

Onze
recepten

inspiratie verlenging pijltje pijltje

Zin in meer lekkers?

Wil je maandelijks recepten en leuke gezondheidstips ontvangen? Schrijf je nu in.