Dit was de Dindesse kookworkshop

Elise, Celine en hun vriendinnen wonnen onze Facebookwedstrijd en kregen een gezonde kookworkshop cadeau! Op zaterdag 23 juni trokken ze met z’n allen naar de Keukenrevolutie in Brakel. Daar leerden ze enkele makkelijke gerechten voor elke dag klaar te maken, met kalkoenspek van Dindesse in de hoofdrol. Benieuwd welke originele recepten Sylvianne van de Keukenrevolutie had voorbereid?

Bijzondere BLT-burgers met Dindesse ontbijtspek

 

Ingredienten voor 4 personen

4 sneetjes Dindesse ontbijtspek / 4 portobello paddenstoelen / 3 teentjes look / provencaalse kruiden / 2 lepels olijfolie / 1 medium bloemkool, in roosjes / 1 ui, fijngesnipperd / 3 cm gember, geschild en geraspt / 1 eetlepel kurkuma / 1/2 eetlepel gemalen komijn / 1/2 eetlepel sumac / 1 eetlepel nigella zaad / 1 cup gekookte quinoa / cayennepeper / 2 eieren, losgeklopt / kokosolie / gemengde sla /  tomaat in schijfjes

Werkwijze

Leg een bakpapier op een bakplaat. Wrijf de paddenstoelen proper met wat keukenpapier. Meng de olie met de geperste look, de kruiden en peper en zout. Strijk hiermee de binnenkant van de paddenstoelen in. Leg ze op de bakplaat, samen met het spek. Zet opzij

Stoom of kook de bloemkool roosjes ongeveer 5 minuten, tot ze nog beetgaar zijn. Giet af en zet opzij.

Verwarm de kokosolie in een diepe pan en stoof de ui, de look, de gember en alle kruiden op een zacht vuurtje. Roer goed, zodat het niet aanbakt. Voeg de bloemkool toe en laat alles nog een 5-tal minuten bakken. Doe deze mengeling samen met de gekookte quinoa, de eieren, cayennepeper, zout in een keukenrobot en pulseer een paar keer, tot je een fijne mengeling (maar geen pap) hebt. Vorm hiermee 4 mooie burgers. Als je voldoende tijd hebt, kan je de burgers een paar uur tot een nachtje in de koelkast zetten, zo worden ze makkelijker te bakken.

Zet de ovenschotel met de padenstoelen en het spek in de oven op 180°C. Laat ongeveer 20 minuutjes bakken. Bak ondertussen de burgers in een anti aanbakpan in wat kokosolie. Wacht tot ze een mooi bruin korstje hebben alvorens ze op te draaien en bak dan de andere kant. Zet ze dan eventueel nog 10 minuten bij het spek en de paddenstoelen in de oven.

Springrolls met pittige pindasaus

 

Ingrediënten voor 8 rolletjes

8 scampi, gepeld & ontdarmd / 8 velletjes rijstpapier / 1 kropje sla / 1/2 komkommer / 1 wortel / 1 doosje sojascheuten / 1 teentje look / kokosolie / paprika / cayennepeper / zout / 1 avocado / citroen / verse koriander

Voor de pittige pindasaus

150 gr pindaboter, ongezouten & niet gesuikerd / 150 ml water / 1 teentje look / 1-2 eetlepels sriracha saus / 1 eetlepel tamari

Werkwijze 

Meng de gekuiste scampi in een mengkom met olijfolie, een uitgeperst teentje knoflook en paprika en cayenne peper. Kruid met wat zout.

Bak ze in een pan met een lepeltje kokosolie tot ze mooi krokant zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken & afkoelen op een keukenpapier. Bak in dezelfde pan de sojascheuten. Laat ze ook volledig afkoelen, voor je de rolletjes maakt.

Schil ondertussen de wortel en snij er lucifers van. Doe hetzelfde met de komkommer. Was en droog de sla. Haal de avocado uit de schil en snij in reepjes, druppel er onmiddellijk wat citroensap over.

Maak de rolletjes 1 voor 1 – zet je ingrediënten allemaal klaar en zorg er voor dat ze allemaal koud zijn. Neem een kom met lauw water en leg er telkens 1 velletje rijstpapier in gedurende een 10-tal seconden

Leg het voor je op je werkblad. Leg er een slablad op in het midden en iets meer naar onder. Leg hierop een scampi, komkommer en wortel en een schijfje avocado en werk af met koriander

Rol nu eerst de onderzijde over de vulling, plooi dan de zijkanten dicht en rol dan zo strak mogelijk verder op Leg de velletjes op een schotel (leg ze niet op elkaar – of leg er iets tussen) en bewaar in de koelkast

Mix voor de saus alle ingredienten in een mixer. Start met de helft van het water en voeg dan geleidelijk toe tot je een lopende, maar niet waterachtige saus krijgt. Neem je dit mee als lunch? Doe wat gemengde sla in je lunchbox en neem 2 of 3 rolletjes mee. Doe de saus in apart potje.

Marokkaanse salade met wortel en gierst

 

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

De groenten

8 wortelen / 2 rode uien / 400 gr kikkererwten uit blik / 2 el olijfolie / 2 el ras el hanout / 300 gr gierst / 600 ml groentenbouillon

De afwerking

100 gr amandelschilfers / 1 granaatappel – pitjes / 1/2 bosje platte peterselie / 2 el verse koriander / 1 citroen, sap / 1 klontje boter / 200 gr spinazie of waterkers / 200 gr feta

Werkwijze

Verwarm een oven voor op 200°C.

Was de wortelen en schil ze eventueel – snij ze in schuine schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Snij de uien in partjes. Giet de kikkererwten af en spoel ze goed. Leg ze alles in een ovenschaal, bekleed met bakpapier. Giet er olijfolie over en meng goed. Kruid met de ras el hanout, peper en zout. Zet ongeveer 20 minuten in de oven.

Kook de gierst in een kommetje in de bouillon, gedurende ongeveer 10 minuten. Giet af (indien er vocht over blijft) en dek af met een propere handdoek. Laat ongeveer 10 minuten dampen onder deze handdoek. Roer er dan een klontje boter onder met een vork – zo werk je de korreltjes een beetje los.

Meng de gierst met de geroosterde groentjes

Net voor het opdienen

Snij de peterselie en de koriander fijn en roer onder de salade. Kruid met peper en zout en fris op met het citroensap.

Verdeel de waterkers over een mooie schaal – schep er de gierstsalade over. Verkruimel er de feta over en strooi er zowel de granaatappelpitjes als de amandelschilfers over.

De Keukenrevolutie

De Keukenrevolutie wil “de beste en gezondste kok in jou naar boven halen”. Op de blog vind je recepten en tips voor een gezonde levensstijl. Sylvianne ontving deze vrolijke bende graag bij haar thuis voor een kookworkshop.

 

Wil jij ook kans maken op leuke prijzen? Hou onze Facebookpagina in de gaten voor nieuwe wedstrijden.

MEER LEKKERS ONTVANGEN?

Wil je maandelijks recepten en leuke gezondheidstips ontvangen? Schrijf je nu in.

framboos
spekje
spekje 2

Onze
recepten

inspiratie verlenging pijltje pijltje

Zin in meer lekkers?

Wil je maandelijks recepten en leuke gezondheidstips ontvangen? Schrijf je nu in.